AFDELING
GENT


HISTORIEK

Ons logo staat voor "in een open kring samenwerken aan de toekomst".

In navolging van Connaissance et Vie d'Aujourd'hui, sinds 1967 in Brussel, Wallonië en Vlaanderen actief, besloten in 1970 enkele Antwerpse dames gelijkaardige Nederlandstalige vormingsnamiddagen te organiseren. Gezien het overweldigend succes duidelijk een 'missing link' in het culturele aanbod van toen.

Na Antwerpen en Leuven werd in Gent een afdeling opgericht in 1971. Mevrouw Cécile Verstraeten nam het initiatief op aanraden van Professor Vlerick en met de hulp van de dames Lieva Louwers, Anita Vermeulen, Nadine Kint en Lucie Minne werd een eerste jaarprogramma samengesteld. Het ledenaantal groeide explosief, er waren op een bepaald moment zelfs wachtlijsten en ook een babysitdienst.

Gedurende jaren waren deze stichtende dames de spil van onze vereniging. Er was heel wat inzet nodig om, nog zonder de hulp van computers, al de administratieve taken te doen en duizenden brieven te versturen met telkens weer een attractief jaarprogramma . Als vrijwilligers werkten ze bewust zonder culturele subsidies, waarborg voor een onafhankelijke, pluralistische kijk op de maatschappij. Dit is nog steeds het geval.

In al die jaren hadden we meer dan 500 deskundige sprekers die vanuit diverse hoeken van de actualiteit hun standpunten kwamen verduidelijken. In 2011 kwam zelfs de Amerikaanse ambassadeur in België de Heer Howard Gutman met zijn echtgenote op bezoek bij Actueel Denken Gent.

Van het Europahotel via het Congrescentrum naar de Holiday Inn (met eigen busdienst) vergaderen we nu sinds 1995 in de Stropkaai. Tot ons aller tevredenheid. Momenteel telt Actueel Denken en Leven meer dan 7000 geïnteresseerde dames in 13 afdelingen in Vlaanderen. In Gent kwamen Sonia, Chris, Marianne, Catherine en Francine de équipe vervoegen om verder te groeien. Dat de oorspronkelijke formule een schot in de roos was bewijst het succes van alle huidige groepen, om een zekere eenheid in de filosofie te bevorderen komen de comités jaarlijks samen in een Algemene Vergadering die waakt over de grondlijnen en de visie van Actueel Denken en Leven.